Ansa och samvetet

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Ansa och samvetet (1954) är en självbiografiskt förankrad bok, en sammanhängande svit noveller där Solveig von Schoultz i litterär form gestaltar erfarenheter från sin barndom. Det som ger flickan Ansas skenbart idylliska barndom dess spänningar och inre konflikter är det varmt religiösa hemmets moraliska krav och förväntningar, både uttalade och outtalade. Berättelserna om Ansa handlar mycket om rätt och fel, om skuld och förlåtelse, om självrannsakans tryck och det ständigt vakande samvetet. Efterskrift av Maria Antas. Boken ingår i Nya klassikerserien.
(Källa: Schildts förlag)
Berättelsen Hosianna har tidigare publicerats i novellsamlingen Närmare någon (1951) och ingår här något omarbetad.
»Det är sällan man läser noveller av en så genomarbetad fulländning», skrev Margit Abenius i Bonniers Litterära Magasin i sin anmälan av »Närmare någon». »Själva mästarnovellen heter Hosianna och tränger med genialisk inlevelse in i ett barns värld. Novellen har en sådan ljuvlighet i sin förmåga att hela tiden röra sig nedanför det vuxna och medvetna livets tröskel och att förandliga materien, att man i förstone bortser från att den också rymmer ett inslag av ganska bitter tragik.»
Hosianna fogar sig osökt in i den märkliga svit av berättelser som Solveig von Schoultz nu har byggt upp kring dess huvudperson, tio-tolvårsflickan Ansa, och som återger ett för henne själv och för alla barn väsentligt utvecklingsskede levande och friskt. Här finns inlevelsen, poesin och tragiken uthamrade i klar och ren gestalt, på samma gång som en omutlig uppgörelse med en hel uppfostringsform och en befriande och vederkvickande tolkning av ett barns för de flesta vuxna människor slutna och skyddade värld.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

215

Förlag

Språk

Lisätietoja

Efterord av Maria Antas