Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Tvåsam

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Willy Kyrklunds nya bok, som han har givit den spetsfundiga titeln "Tvåsam", är en studie i personlighetsklyvning. Tvåsam sitter i vaktmästarbås, representerad av övervaktmästaren, paragrafmoralisten, vän av ordning och makt, som drömmer om "den endimensionella världen" och den hunsade vaktmästaren, som har en känsla av att jorden är ett äggskal och att det när som helst bär igenom. I dialogen mellan dessa, som är fylld av bitter ironi och saltade paradoxer, söker författaren ge uttryck åt människans ensamhet, hennes svårighet att få kontakt, hennes splittring och osäkerhet inför det val, som hon ständigt ställs inför. Kyrklund har lärt av Kafka och Sartre men han har ett personligt grepp på motivet, en kvickhet och en stil som är hans egen och en speciell förmåga att från filosofiska bisarrerier elegant glida över i en perfekt återgiven realistisk vardagsscen, som ger intellektuell spänning åt hans diktning.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

126

Förlag

Språk