Den tionde mannen

Samtida recension
Resonerande bokkatalogen gavs ut av Statens biblioteksbyrå mellan åren 1923-1961 och av Skolstyrelsens biblioteksbyrå mellan åren 1962-1988. Den delades ut som bilaga till Svenskbygden. Tidningen innehöll korta recensioner av ny, svenskspråkig litteratur och användes som hjälpmedel vid bibliotekens bokval.

Recension i Resonerande bokkatalog

Upphovsman

Utkommit i nummer

1/1986

Recension

I Tionde mannen har Graham Greene samlat tre korta noveller vilka alla i princip utgör skisser till filmmanus eller filmidéer från 1940-talet. Den första Jim Braddon och krigsförbrytaren berättar om en resande i frukostflingor som i en flygkrasch förlorar minnet och förväxlas med en naziförbrytare.
Den andra filmidén Nobody to Blame är en komisk historia om en engelsk representant för symaskiner i en östbaltisk stat som låter enrollera sig av den brittiska underrättelsetjänsten för att kunna underhålla sin unga fru. Agenten lyckas med konststycket att bygga upp ett fantasinätverk av underagenter och slutar sin bana som utbildare vid huvudkvarteret med specialgebietet ”Hur man sköter ett operationsområde utomlands.” Nobody to Blame är en föregångare till Vår man i Havanna som Greene skrev ca 10 år senare.
Den tionde mannen är kanske den skrift som mest påminner om Greene och hans sätt att skriva. Den tionde mannen berättar om hur en fransman i ett nazifängelse under ockupationen av Frankrike, då han blir uttagen för arkebusering, säljer sin identitet och sin förmögenhet. Av tvång och nyfikenhet besöker han sin hemby, stannar kvar i det forna hemmet och faller av en ödets nyck offer för en eftersökt brottsling. En mellanbok i Greenes produktion men väl värd att läsas.