Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Regnbågen

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En affärsman i New York, Henry Potter, firar sin 50-årsdag med att se en Brodwaypjäs. Det i hans ögon omoraliska innehållet fyller honom med avsmak och han får lust att själv stå för produktionen av en mera renhjärtad pjäs. Han dras därigenom in i en helt ny värld, fylld av intriger och komplicerade mänskliga relationer. Den skrämmer honom men ger honom samtidigt, genom hans förbindelse med pjäsens unga primadonna, som byter älskare som hon byter roller, nya perspektiv på sig själv och sitt inrutade liv. Kontakten med teaterns människor kommer honom att vakna upp till ett intensivare liv och ett varmare äktenskap.
I Regnbågen, en roman on en teaterpjäs födelse, har Pearl Buck använt den kännedom om teaterns värld som hon fått genom att både skriva pjäser och vara teaterproducent. Mycket av spänningen i hennes största romaner har uppstått genom hennes förmåga att skildra möten mellan olika världar, hur människorna dras till varandra men ofta finner olikheterna för stora att övervinnas. Här möts den förmögna reaktionära affärsmannens värld och teaterns.

När Pearl Buck dog i sitt hem i Vermont, USA, vid 80 års ålder hade hon skrivit 84 romaner och hundratals noveller och artiklar. Dessutom hade hon varit engagerad i social verksamhet. Hon var 1938 års litterära Nobelpristagare.

(Baksidestext, Bonniers 1976)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

230

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk