Trött i huvudet

Typ

faktaböcker
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En folksjukdom har den kallats, utbrändheten som drabbar allt fler människor i allt yngre ålder. Ju mer olika arbetsskeden har automatiserats och effektiviserats både i hemmen och på arbetsplatserna, desto mer stressad har människan blivit. Sjukskrivningarna och -pensioneringarna på grund av utmattningsdepression ökar, men löser de problemen?

Harriet Jossfolk-Furu var 32 år när hon sjukskrevs på grund av utmattning. Då hade hon jobbat som journalist på heltid i 8 år och frilansat sedan hon var 19. Tröttheten hade kommit och gått under åren, men efter flera större förändringar i privatlivet - också väldigt positiva sådana - kom väggen emot under 2005.
Jossfolk-Furu hade modet att stanna upp och möta sin utmattning. Hon bearbetade den bland annat genom att skriva, och de dagboksanteckningarna växte ut till en hel bok. Det är läsning som berör och upprör: Hur bemöter vi medmänniskor varandra när krafterna har trutit? Hur hjälper samhället en ung människa att komma tillbaka till en vardag där också arbetet har en naturlig plats?

Trött i huvudet berättar lågmält och odramatiskt, med humor men också med många kritiska frågor om ett tillfrisknande som ger lärdom och hopp. "Utbrändhet, som vilken annan sjukdom som helst, tar sig uttryck på olika sätt för olika människor. När det drabbade mig var ovissheten det värsta. Jag kände inte igen mig själv eller den kropp som jag levde i, och jag tyckte att det var svårt att få konkret hjälp i all förvirring jag kände. Min förhoppning med den här boken är därför att någon av de tankar jag hade ska få dig att känna igen något eller bättre förstå en närstående som drabbats av utmattning", skriver Harriet Jossfolk-Furu. Utkommer i september

(Söderströms)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

164

Språk