Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Vingklippt

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Med romanen Vingklippt avslutar Anita Wikman sin trilogi om familjen Lundmark på Vallbacken i Nykarleby under och efter krigsåren.
Händelserna i boken börjar 1944 i krigets och bristens tecken, och över sexåriga Tita och hennes bror Penttu svävar dessutom hotet att skickas bort hemifrån, till Sverige. När freden äntligen kommer tror Tita glädjeyr att allt ska förändras i ett slag, bli ljust och glatt och annorlunda. Hennes älskade storebror Lasse ska komma hem från fronten och själv ska hon bli fet och trind och få lockigt hår som Haga-prinsessorna.
Men även om det politiska klimatet snabbt förändras och arbetarfamiljerna på Vallbacken igen kan samlas på Talon under sin röda fana, kastar kriget långa skuggor över Titas liv och framtid.
Levande och konkret dokumenterar Anita Wikman en tid och en miljö. Och mot bakgrunden av vallbacksbornas gemensamma liv och strävan avtecknar sig den fördjupade bilden av flickan Tita, hennes utsatthet och hennes drömmar.

(baksidestext)
Sista delen i den trilogi som börjar med Kråkvals (1987) och Kråkögat (1991).

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Det är en mild och vacker sommarkväll i början av juli 1944. Fyra grannkvinnor sitter hopkurade på trappan utanför skomakare Lundmarks grågula stuga på Vallbacken i Nykarleby.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

180

Förlag

Språk