Sånger för sena älskande

Samtida recension
Resonerande bokkatalogen gavs ut av Statens biblioteksbyrå mellan åren 1923-1961 och av Skolstyrelsens biblioteksbyrå mellan åren 1962-1988. Den delades ut som bilaga till Svenskbygden. Tidningen innehöll korta recensioner av ny, svenskspråkig litteratur och användes som hjälpmedel vid bibliotekens bokval.

Recension i Resonerande bokkatalog

Upphovsman

Utkommit i nummer

2/1978

Recension

Inga-Britt Wiks sjunde diktsamling, sedan debuten 1952, Sånger för sena älskande, är välskriven och finstämd lyrik om angelägna ämnen. I-B. W. har mycket att säja, dikterna täcker nästan sidorna. I lågmälda bilder tecknar hon den medelålders kärlekens villkor och glädje. Hon berättar med varsam medkänsla om de kalla stjärnorna som lyser över sjuka och åldringar i vår mörka tid.
En central del i boken utgör den långa diktsviten om finska utvandrare till Sverige, om mödan att slita sig ut ur en välkänd värld till ensamhet och tystnad. I-B. W. beskriver avklarnat och inträngande det som är, så att man ser det som kunde vara. Men hon skriver med en försiktighet som gör att man har svårt att identifiera sig och ibland släcker det perfekt lyriska uttryckssättet den hetta som hennes ämnesval kunde väcka.