Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Mot fyren

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Baksidestext:

Familjen Ramsay och deras vänner planerar en båttur till det närbelägna fyrtornet. Men det dröjer tio år innan utflykten förverkligas. Då är deras hus förfallet, några av dem är döda, andra har slipats av och luttrats. Den egocentriske professor Ramsay uppmuntrar äntligen sin son, målarinnan Lily Briscoe får sin tavla färdig efter år av vanmakt och villrådighet. Virginia Woolf låter händelserna speglas i sina gestalters medvetande. Fragment och brottstycken fogas samman till ett meningsfyllt helt. Havet, hedarna, stränderna på ön Skye bildar effektfull bakgrund.

(Forum, 1975)

- - -


Hos hennes son väckte dessa ord en sällsam glädje, som om saken nu vore avgjord, som om färden alldeles säkert skulle äga rum…”

Mrs Ramsay är värdinnan i familjens sommarvilla på ön Skye. Deras lille son James, vars högsta önskan är att åka på utflykt till fyren, slängs mellan hopp och besvikelse när än den ena, än den andra ger sin väderleksrapport för morgondagen. Mr Ramsay, en analytisk professor, är skeptisk. Runt värdparet kretsar bekanta på besök i sommarparadiset, däribland Lily Briscoe, en ung konstnärinna som förevigar människorna runt omkring henne genom sin pensel.

Det blir dock ingen utflykt, första världskriget kommer emellan, och först tio år senare återvänder familjen Ramsay till ön och den stundande båtutflykten – ut mot fyren.

Mot fyren är ett porträtt i miniatyr av en familj, med det är också ett porträtt av livet självt, om vad tiden och historien gör med människors drömmar och förhoppningar, och en hyllning till det som består.

(Bonnier)

- - -

På ön Skye i Skottland har familjen Ramsay sin sommar-villa. Tillsammans med några vänner planerar de en båt-uflykt till ett närbeläget fyrtorn. Men färden blir aldrig av, första världskriget kommer emellan och villan ligger öde, prisgiven åt naturen. Först tio år senare återvänder några av romanens gestalter till ön, och båtturen kommer äntligen till stånd ut mot fyren.Virginia Woolf (1882-1941) är en av 1900-talets mest inflytelserika författare. Med sin på en gång fasta och fria komposition, sin känsliga uttrycksfullhet och sin hisnande pendling mellan olika tids-och känsloplan utgör Mot fyren en höjdpunkt i hennes författarskap.

Lindskog Quality Classics är en serie utvalda klassiker gjorda med högsta kvalitet både vad beträffar innehåll och grafisk utformning.

Ämnen och teman

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

"Ja, naturligtvis, om det är vackert i morgon", sade mrs Ramsay. "Men du måste vara uppe med tuppen!" tillade hon.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

275

Språk

Lisätietoja

En efterlängtad nyöversättning av Margareta Backgård, och med ett efterord av Annelie Bränström-Öhman, professor i litteraturvetenskap och genusvetenskap.

Utgivningstid

Sidantal

231

Språk

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

257

Språk

Översättare