Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Då tystnar sången

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Upptakten är dramatisk. En decemberdag 1941 dyker finlandskämpen Ville Sandin upp, han som försvann i finska vinterkriget och betraktats som stupad av alla. Denna återkomst utlöser en kedjereaktion av händelser. Men glädjen är bedräglig. En nattsvart tragedi lurar på andra sidan bron.
Men innan dramat fullbordats fortsätter livet i småstaden Umeå att gå sin gilla gång i skuggan av andra världskriget med dess mörkläggningsövningar, ransoneringar och beredskapstjänst "någonstans i Sverige". Det är en tid för intriger och galenskaper, för uppbrott och avsked. Ungdomar gör uppror. Äldre resignerar. Åter andra har fullt upp med att sadla om politiskt efter Stalingrad 1943.
Om Lars Widdings stora småstadskrönika har många lovord sagts. För generationer av läsare kommer dessa romaner att framstå som den ojämförliga berättelsen om hur 1900-talets stora världsbrand kunde avspegla sig hos människorna i en svensk småstad.
(Baksidestext)

Småstadskrönikan föregående delar: Pigan och härligheten ; Herrskapet och evigheten ; Längesen förbi

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Dagen innan Ville Sandin dök upp hos stadsfiskalen i Stockholm hade han alltså ringt sin mor för att meddela henne att han var uppstigen ur dödsriket.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en småstadskrönika

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

398

Förlag

Språk