Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Poas söner

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Det hör till Linnéa Fjällstedts kännetecken att hon lyfter fram människoöden ur folkdjupet - de som har haft det allra sämst är hennes hjältar i brännande angelägna sannsagor.
Liksom i hennes tidigare romaner bygger också Poas söner på verkliga händelser - boken dokumenterar ett skakande familjeöde i en skogsby intill Lycksele åren 1920-1940.
Axel och Johan Hamberg (födda 1916 och 1919) har berättat för Linnéa Fjällstedt om sin uppväxt i en koja i skogen och om sina föräldrar Augusta Hamberg och Johannes Nilsson, kallad Poas.
Fadern är pensionerad kronotorpare, en udda människa och ensamvarg, som inte passar in i samhällsmönstret. Modern är invalidiserad från barndomen i engelska sjukan.
När Axel och Johan är småpojkar måste familjen lämna "bagarstugan" där de fått bo på nåder sen nya torpare tagit över efter Poas. De tvingas bosätta sig i en koja i skogen, och under 9 år, till långt in på 30-talet, får denna koja tjäna som bostad åt de fyra familjemedlemmarna.
Trots oerhörda påfrestningar håller familjen samman och lyckas behålla en innerlighet sinsemellan. Tillsammans kämpar de för att överleva i vildmarken, en ohygglig kamp, alldeles inpå knutarna till folkhemmet.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

206

Förlag

Språk