Berättelser i Höjden

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Kollektiv. Ett ord som uppenbarligen blivit en het potatis. I dagspolitiska sammanhang möts det med värme och glädje eller av en räddhågsen klassinstinkt, i fruktan att förlora privilegier.
"Berättelser i Höjden" kunde ha blivit en kollektivroman, tanken föresvävade mig under arbetets början. Nu kan jag säga att tio-tjugo sidor litterära grepp kunde få boken till det. Det är nämligen ingen novellsamling. Snarare ett försök att ringa in stämningar och händelser i ett, vilket som helst, nybyggt bostadsområde några mil söder om Stockholm. En kollektivroman kan det ändå inte bli – inte med det här innehållet. I så fall skulle jag förljuga verkligheten. Ett kollektiv kan endast uppstå tillsammans – på spaning efter friheten.
Människorna i Höjden tillhör alla "socialgrupp tre" och lägre: där finns invandrarflickan Sirkka-Liisa, som bryter upp ur sitt fjättrade äktenskap och i ett fabriksarbete upplever en större gemenskap än i den trånga lägenheten. Och Roger, som får en haltande start i livet och slängs ut i vuxenvärlden som ett barn av Höjden. Och Holmberg, sent i livet på pensionärshotellet: har han allt bakom sig, eller... Människor möts, av en händelse, men ändå inte.
Det handlar om våld och (proletär) ångest – men också om frigörelse, framåtsträvan, kärlek, klasskamp. Kanske kan kollektivromanen skrivas någon annan gång: då människorna känner varandra.

Per Holmer

(baksidestext)

Personer, aktörer

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

228

Språk