Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Där älvarna mötas

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

När folkväckelsen bröt in över Sverige under förra århundradet, innebar den en djupgående förändring för både samhället och många enskilda. I Östergötland fanns en smedlärling, som fångades av väckelsen just när han tillsammans med en kamrat stod i begrepp att emigrera till Amerika.
Greven och pastorn på bruket tog sig an den nyomvände. Smedlärlingen visade sig vara begåvad och blev en betydande tillgång för väckelserörelsen. När brukspastorn småningom lämnade sin tjänst och begav sig till Dalarna tog han smedlärlingen med sig och gjorde denne till prästgårdsdräng. Med prästen och drängen kom väckelsen till Dalarna.
Prästen sände ofta drängen i sitt ställe ut till byarna, och det resulterade snart i att man från många håll hellre kallade på drängen än på prästen. Prästgårdsdrängen blev i Dalarna och långt utöver dess gränser en uppskattad talare och en förgrundsgestalt vid frikyrkorörelsens dramatiska genombrott i landet.
Med det historiska skeendet som underlag och bakgrund har Wiktor Norin berättat om smedlärlingen och prästgårdsdrängen som blev Dalarnas apostel. Där älvarna mötas utförde han en stor del av sin livsgärning. Där upplevde han också sin kärlekssaga, som finns invävd i berättelsen.

(baksidestext, 1968)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

220

Förlag

Språk

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

220

Språk

Lisätietoja

Originaluppl. 1968