Tyskland berättar: Den mindre halvan av världen

Typ

novellsamlingar

Beskrivning

Baksidestext:

När den första floden Wende-litteratur (litteratur kring Berlinmurens fall) lagt sig övergår glädjeruset till sorgesång. Och för en tid tar de självbiografiska texterna vid. Man väntar med spänning på den Stora Återföreningsromanen.
Tjugo år senare är inte längre Tyskland en delad nation, allt är fortfarande samma men ändå nytt. Och författarna rör sig kritiskt och nostalgiskt över alla slags gränser; nationella och internationella, historiska och politiska. Det finns inte längre några vattentäta skott mellan form och innehåll där den så kallade engagerade litteraturen lyfts fram på bekostnad av den formmässigt inriktade litteraturen. Skillnaden mellan liv och text suddas ut. Livet sker i texten. Litteraturen ger livet liv. Man anar en blygsam syntes mellan ande och vilja. Det finns ett hav av längtan. Om det berättar författarna i den här antologin. Där de alla bär sin egen hink över sandbankarna.

Ur Lotta Lundbergs förord

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.