Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Livets skärvor

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Carl Fredrik Sandelins nya roman skildrar med detaljrikedom människor och stämningar i Helsingfors och St. Petersburg mot bakgrund av omvälvningarna i Ryssland och Finland, första världskriget och en växande diktatur i 1930-talets Europa.

Huvudpersonen Viktor Tallgren slits redan i pojkåren på 1890-talet mellan två världar. Hans ryskfödda mor och hennes föräldrar som flyttat från St. Petersburg till Helsingfors hyllar sin gud och kejsare medan farfadern, industrimannen Emil Tallgren är gudsförnekare och ser hårt arbete som livets enda mening. Först när Viktor som nybliven magister lämnat hemmet uppstår en närmare kontakt mellan honom och fadern.

Viktor beskylls av kamraterna för att vara halvryss och även senare, under förberedelserna för Finlands frigörelse, litar inte ens hans bästa vänner på honom på grund av moderns ryska kontakter.

Han saknar en kvinnas kärlek. Historieforskningen och skrivararbetet ger tidvisa lyckostunder. Men under frihetskriget och hösten 1939 upplever han några viktiga månader av gemenskap samtidigt som händelserna hotar att splittra vänkretsen.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

182

Förlag

Språk