Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sällsam frukt

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

När boken om människorna i Maxwell, Georgia, utkom år 1944 i Amerika väckte den våldsam uppståndelse. Över tjugo år har förflutit sedan dess men "Sällsam frukt" har mot bakgrunden av de långa heta somrarnas USA samma fascination, samma aktualitet som 1945 kom den svenska kritiken att ge den sitt högsta betyg.

Sven Barthel:
Hon rör sig i miljön med den trygga självklarhet som måste vara frukten av intim kännedom, och det tvärsnitt hon ger av den har övertygande sanningsprägel. Romanen har ett rikt galleri av figurer, var och en av dem blir klart och obarmhärtigt genomlyst, dissekerad med en nästan skrämmande och tjusande, nästan sömngångaraktig säkerhet, och var och en har den omistliga betydelse för kompositionens balans som är kriteriet på det fulländade konstverket. "Sällsam frukt" är ett fulländat konstverk.

Artur Lundkvist:
Lillian Smith är en fullgången konstnär som genomlyser sina människor inifrån och får allt vad hon vidrör att leva med sinnlig, värmeutstrålande närhet.

Gustaf Hellström:
Det är med uppriktig tacksamhet och invändningsfri beundran man hälsar ett så fullödigt och i sin "regionalism" så allmänmänskligt verk som "Sällsam frukt". Översättningen verkställd av Erik Lindegren är värd en särskild eloge.

(baksidestext, 1968)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Hon stod vid grinden och väntade; bakom henne låg träsket, framför henne Negerstan, och där bortom hela Maxwell. Lång och smärt och vit stod flickan där i skymningen med händerna på spjälgrinden.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

372

Språk

Översättare

Lisätietoja

Ny utg.: PAN/Norstedt, 1968, Bonnier, 1980

Utgivningstid

Sidantal

490

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk