Fransk berättarkonst

Typ

samlingsverk

Beskrivning

Fransk berättarkonst är ett urval noveller som sträcker sig från André Gides sekelskiftsprosa till den nya romanens unga mästare. Mellan dessa poler framträder ett stort antal författare, som satt sin prägel på 1900-talets diktning som fullföljare eller förnyare. Där finns Marcel Prousts konstnärligt revolutionerande jakt efter det förflutna, Colettes stämningsladdade impressioner, Roger Martin du Gards sensibla släktkrönika. Surrealismens poetiska visioner möter man i Jules Supervielles och Henri Michaux prosastycken, krigstidens moraliska diskussioner speglas av André Malraux, Jean-Paul Sartre och Albert Camus. Prov på prosans allra senaste utveckling visar Samuel Beckett, Nathalie Sarraute och Alain Robbe-Grillet.
Fransk berättarkonst ger inte bara en fyllig exposé över vad som hänt i fransk litteratur under detta sekel. Först och främst bjuder de 19 författarna på en omväxlande och underhållande lektyr, på möten med människor och problem, som fängslar och roar var och en som är intresserad av vad som rör sig i vår tid.
(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

nittonhundratalsprosa

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

228

Språk