Fältskärns berättelser (Jubileumsupplaga, Schildt 1923)

Samtida recension
Resonerande bokkatalogen gavs ut av Statens biblioteksbyrå mellan åren 1923-1961 och av Skolstyrelsens biblioteksbyrå mellan åren 1962-1988. Den delades ut som bilaga till Svenskbygden. Tidningen innehöll korta recensioner av ny, svenskspråkig litteratur och användes som hjälpmedel vid bibliotekens bokval.

Recension i Resonerande bokkatalog

Utkommit i nummer

3/1923

Recension

Detta verk utgör ett nytryck av en upplaga; som Topelius förläggare i Sverige, Albert Bonnier, år 1918 utgav med anledning av skaldens hundraårsjubileum. Det bör anses synnerligen lyckligt att boken numera till ett måttligt pris göres tillgänglig för läsare i Finland, vilka på grund av kronkursen ej kunnat förvärva sig den i Sverige utgivna upplagan. Topelius text har nämligen i denna jubileumsedition blivit illustrerad med avtryck av gamla kopparstick och träsnitt från de tider, berättelserna behandla. Den som förvärvat sig alla de fem cyklarna – de torde komma att föreligga färdigtryckta inom oktober månad detta år – kommer sålunda att besitta en dyrbar samling av bilder till belysande av livet i Tyskland och i Norden under tiden från det sjuttonde till det adertonde seklet.

I den nu utgivna första cykeln uppskattar man särskilt de många porträtten av hjältar från det trettioåriga kriget samt de för den historiska uppfattningen så ovärderliga kostymbilderna av Abraham Bosse och krigsskildringarna av Callot. När det gällt att illustrera Topelius berättelser från Österbotten har utgivaren däremot icke varit lycklig i sitt bildval. Det verkar minst sagt överraskande att i kapitlen om Bertilas gård finna illustrationer som avtryckts efter franska kopparstick. Når man läst om bondliv i Österbotten, så möter man en bild av en sydländsk allmogekvinna, som dricker vin ur en halmomspunnen fiasco. Och när Topelius talat om österbottniska bondgårdar, så blir hans berättelse beledsagad av en bild, som framställer ”gammalrysk stuga med rökpört”. Lärare och biblioteksföreståndare borde därför göra bokens läsare uppmärksamma på, att bildmaterialet i några fall är vilseledande.