Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Doktor Råtta

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En uppsluppen och grym fabel om människornas förhållande till djuren och de under vetenskapens täckmantel bedrivna djurförsöken, sedda från djurens synpunkt. Huvudpersonen är en råtta, doktor Råtta, som är mera vivisektionist än de mänskliga vivisektionisterna själva och vars hänförelse bara blir större ju otäckare djurexperimentet är. Alla djur i världen förenar sig för att genom en massaktion få människorna på bättre tankar och att sluta plåga djuren.

(början av baksidestext)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

I djuravdelningen är jag känd som doktor Råtta. Jag har tillhört laboratoriet så länge och bedrivit så mycket seriöst forskningsarbete att det bara är rimligt att jag får någonting som utmärker mig utöver tatueringen på insidan av örat, som ju dessutom alla de andra råttorna också har. Några av dem har tatueringar och V-formade klipp i öronen. En del har til och med tre eller fyra klipp i öronen, men det betyder inte att de är lika lärda som jag. Det betyder bara att de har fått sin lever avlägsnad (ett klipp), levern och hypofysen (två klipp), levern, hypofysen och tallkottkörteln (tre klipp), och så vidare. När de har opererat bort hjärtat också behövs inga fler klipp, lustigt vad?
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

216

Förlag

Språk

Översättare

Serie

Första publikation

ja

Språk