Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Mödrar emellan

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

”Min son dödade er dotter.” Så inleder den sydafrikanska författaren Sindiwe Magona sin berättelse där hon försöker utforska vad som gör att vissa barn växer upp och blir mördare, en berättelse som baseras på en verklig händelse i Sydafrika. I augusti 1993 mördades den unga amerikanska studentskan Amy Elisabeth Biehl i Guguletu, en av Kapstadens många svarta kåkstäder. Den idealistiska Amy Elisabeth, som hade rest till Sydafrika för att som frivillig hjälpa till i de fria demokratiska valen, dödades dagen före sin hemresa av ett pojkgäng. De dödande slagen utdelades av den unge Mxolosi. Sindiwe Magona föreställer sig hur mördarens egen mor skulle ha skildrat denna händelse i brev till den mördade flickans mor.

Modern, Mandisa, berättar först om sin egen barndom och hur de svarta vid 60-talets slut drabbades av tvångsförflyttningar. De svartas komplicerade familje- och vänskapsstrukturer slogs sönder. På den nya platsen, Guguletu, tvingas de in i det vita samhällets värderingar. De grova cementhusen tycktes kräva de vitas alla attribut i form av möbler och prylar och kvinnorna tvingades ta arbete långt hemifrån för att tjäna ihop pengar till de nya behoven.

Mandisa blir tidigt gravid och får ensam ta hand om sonen Mxlosi. Gradvis förlorar hon kontrollen över sonen som i stället skaffar sig hemortskänsla i de gäng som drar runt i Guguletu på jakt efter någon att utmana, arga unga krigare, vilsna utanför stammens uråldriga rättskodex. Så när mordet på Elisabeth Biehl till slut sker är skuldfrågan otydlig. Men en livstid av förtryck kan inte ställas inför rätta, och till slut är det Mandisas son som får bära skulden.

(Natur och Kultur)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

229

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk