Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Stugan vid havet

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Björköby i Vasa skärgård, blev under 1900-talet uppmärksammad för sina De Geermoräner, och fick år 2006 status som Kvarkens världsnaturarv.

Ännu under halva nittonhundratalet levde folket som under tidigare århundraden isolerat från fastland och andra skärgårdsbyar. Av det genuina livet, som tidigare präglade byn syns föga idag.

Denna upplaga har kommit till efter förfrågan från läsekretsen. Den är omarbetad, i viss mån annorlunda och har fått en stadig form med slitstarka pärmar.

År 1992 utgav Ulla Hannus, tidigare redaktör på Kyrkpressen, sin första bok Stugan vid havet, som är baserad på observationer hon som barn gjorde på 1930-talet i byn.

Platserna är nu nämnda vid sina namn. Exempel på den gamla dialekten finns återgivna liksom den annorlunda klädseln, arbetet, sedvänjor och talesätt.

(baksidestext, 2. uppl, 2009)
Livet i skärgården i början av århundradet skiljer sig avsevärt från livet i dag. Människorna i Byn, den lilla skärgårdsön, lever sitt liv i arbetets tecken, familjen från staden lever sitt. Tidvis länkas bådadera in i gemensamma banor.
Barnet Stina, fascinerad av det hon ser och upplever, betraktar skärgårdsbornas liv och den karga naturen och fattar kärlek till vardera.
Boken är en stämningsfull skildring av livet under 1930-talet i en skärgårdsby med båtförbindelse till staden en gång i veckan.
Ulla Hannus, tidigare tidningsredaktör, har på basen av minnen och insamlat material i boken velat lyfta fram det hårt arbetande folket och livet i den kärva miljön i vardag och söcken.
En lättläst bok för alla åldrar.

(baksidestext, 1992)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Från början fanns Stugan. Sedan barnet. Barnet kom till stugan och tog den i besittning.
Tom och övergiven stod den där på den bara steniga backen, som en kyrka utan församling, som ett fågelnäste utan bebyggare, som en cell utan liv.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

En skärgårdssymfoni från 1930-talet

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

220

Språk

Lisätietoja

2. korr. uppl. 2009