Enkel biljett?

Typ

faktaböcker

Beskrivning

I den här antologin berättar elva svenskar om sin relation till Finland. De har landat på olika håll i Finland, av olika orsaker. En del frågar sig vad de gör i Finland, medan någon vet att han har roligt. En annan har hittat sin plats på jorden. Vemodiga är de flesta. Ofrånkomligen handlar det en hel del också om Sverige, om att växa upp, om språk, släktingar, matvaror och om att åka båt över Östersjön.
Inledningsvis ger forskaren Östen Wahlbeck en överblick av migrationen mellan Sverige och Finland. Här finns siffrorna och statistiken, men de personliga erfarenheterna bjuder Maria Wetterstrand på när hon berättar om hur hon fick upp ögonen för de politiska skillnaderna mellan länderna samt för en man vid namn Ville. Johan Wennström går vilse på Stockmann och ännu mera vilse bland de finska partitiven. Larrie Griffis lever upp med februariljuset över Tölöviken och Julia Wiræus känner sig mest till freds på båten mellan Sverige och Finland då hon kan ha en fot i vardera hemlandet.

Andra skribenter i antologin är Magnus Silfvenius-Öhman, Nils Svensson, Elisabeth Nauclér, Tina Räihä och Martin Karlsson. Josefin Almer och Ylva Larsdotter är redaktörer för antologin. De står också för varsin text.
Den här boken har en syskonantologi, "Så bra svenska du talar!" - En antologi om finlandssvenskars möten med Sverige, som också utkommer i höst.

(Schildts & Söderströms)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

från Sverige till Finland med kärlek och vemod

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

151

Språk