Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

I skuggan av Kastelholm

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

I denna bok har Signelia Häggblom fått tag i ett ämne, som ligger särdeles väl till för hennes sprudlande berättargåva: en romantisk släktsägen i samband med Kastelholms slott under dess välmaktstid. Handlingen följer i stor utsträckning det historiska händelseförloppet på Åland under striderna mellan konung Sigismund och hertig Karl, men det är främst författarinnans aldrig slappnande fantasi som förlänat färg och stämning åt denna ömsom rörande och betagande, ömsom makabra skildring av åländskt bygdeliv under stränga slottsfogdars regemente. Makt och betryck, lyx och nöd, hat och kärlek äro de motiv som forma bokens människoöden. Det varaktigaste intrycket får läsaren emellertid av det fint tecknade älskogsmötet mellan ädlingen från slottet och den skönhetstörstande bondflickan - en scen, som genomstrålar hela berättelsen.
I och med denna roman, som röjer ökad mognad och skicklighet, har Signelia Häggblom nått ett gott stycke vidare på sin författarbana.

(baksidestext)

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

351

Förlag

Språk