Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Stanna kvar och ge dig av

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning


Precis under Alfies 5-årskalas kommer meddelandet om att första världskriget brutit ut. Pappa lovar att han inte ska gå med i kriget, men efter bara en liten stund har han brutit sitt löfte och tagit värvning. Men det är ju egentligen ingen fara, för ju snabbare soldaterna kommer igång, desto snabbare kommer kriget att ta slut.
Fyra år senare är pappa fortfarande borta och kriget fortsätter. Mamma och Alfie hankar sig fram, mamma har flera jobb för att få ekonomin att gå ihop. Alfie börjar i hemlighet jobba som skoputsare för att hjälpa till med försörjningen. En del av pengarna gömmer han undan, en del smusslar han ner i mammas portmonnä. Från pappa hör de ingenting mera, breven har slutat komma. Pappa är på superhemligt uppdrag, säger mamma, därför kan han inte höra av sig.
En dag får Alfie ändå syn på pappas namn på ett papper som en militärläkare tappar då Alfie putsar hans skor. Här finns också namnet på ett sjukhus. Eftersom Alfie inte får något vettigt svar på sina frågor om pappa av någon, beslutar han sig för att göra egna efterforskningar. Modigt av en nioåring.
John Boyne har tidigare skrivit bl.a. boken Pojken i randig pyjamas, som handlar om andra världskriget. Både i den boken och i Stanna kvar och ge dig av berättar han utifrån ett barns perspektiv. Resultatet blir gripande och tankeväckande. Och mycket bra.
Catharina / Sidospår


Alfie är bara fem år när första världskriget bryter ut och hans pappa tar värvning i armén. Fyra år senare har pappan fortfarande inte kommit hem och breven slutade komma för länge sedan. Alfies mamma säger att pappan är på ett hemligt uppdrag, men Alfie tvivlar på den historien. Samtidigt fortsätter livet i London. Alfies mamma tvingas jobba dubbelt för att ha råd med mat och Alfie börjar arbeta som skoputsare för att hjälpa till. En dag när han putsar skor på en tågstation får han syn på sin pappas namn på ett papper som tillhör en arméläkare. Förvirrad och upprymd inser Alfie att hans pappa befinner sig på ett sjukhus i närheten, där chockskadade soldater behandlas. Alfie beslutar sig för att rädda sin pappa från det hemska stället och göra allt han kan för att familjen ska bli hel igen.

(B. Wahlströms)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

191

Språk

Översättare