Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Barn av sin stad

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Barn av sin stad handlar om Lotten Nilsson, änka efter en hamnarbetare, och om hennes barn. De bor vid Nytorget på Söder i Stockholm och deras tillvaro är inte lysande. Romanens huvudfigur är dottern Emilie, som tolv år gammal får bidra till försörjningen genom att packa tvålar på en teknisk fabrik vid Adolf Fredriks kyrka. I Emilie har Per Anders Fogelström tecknat ett oförglömligt porträtt av en stark och varm människa, som kan gå sin egen väg och samtidigt orka hjälpa andra.
Den äldste brodern är adopterad i en förmögen grosshandlarfamilj och genom honom får vi följa livet på samhällets lyckligare sida. Vi får uppleva hur klassgränserna kommer att skilja pojken, som blivit borgare, från de syskon som växer upp i den gryende arbetarrörelsens tecken. Runt huvudpersonerna grupperar sig en brokig skara bifigurer ur arbetarmiljöer, ur grosshandlarsocietet och ur bohemen – bland de senare också en färgstark gestalt ur verkligheten, Arthur Högstedt, ”Kväsarvalsens” originelle kompositör.
Barn av sin stad är en familjeroman av ett slag som i vår tid inte har många motstycken. Den har som få böcker förmågan att föra läsaren in i en värld och hålla honom fången där till sista sidan.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

334

Språk