Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kabalan

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

"San Luis bro" gjorde Thornton Wilder till en världsberömd författare. En mästare, löd kritikens samfällda hyllning. Även i Sverige räknar Wilder sina beundrare i tusental, och dessa skola säkert med glädje hälsa utgivandet av hans andra roman, i synnerhet som Kabalan besitter samma egenartade tjuskraft som "San Luis bro".

Kabalan är namnet på ett exklusivt sällskap i ROm, sammansatt av rika eller högaristokratiska personer, en prinsessa, en hertiginna, en amerikansk millionärska, en kardinal o.s.v. De äro alla främlingar i sin egen tid och leva i det förgångna. Kring dessa excentriska människor, som alla behärskas av någon hemlig lidelse, bygger författaren upp en serie händelseförlopp, vart och ett för sig utformat till ett helgjutet och avrundat konstverk. Starkast verkar kanske boken genom sin förtätade Rom-atmosfär, den egendomligt drömlika stämningen och språkets fulländning.

(baksidestext, Natur och Kultur 1929)

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

206

Språk

Översättare