”Sagolika historier”

Samtida recension
Resonerande bokkatalogen gavs ut av Statens biblioteksbyrå mellan åren 1923-1961 och av Skolstyrelsens biblioteksbyrå mellan åren 1962-1988. Den delades ut som bilaga till Svenskbygden. Tidningen innehöll korta recensioner av ny, svenskspråkig litteratur och användes som hjälpmedel vid bibliotekens bokval.

Recension i Resonerande bokkatalog

Upphovsman

Utkommit i nummer

4/1984

Recension

Lydia Bergqvist fortsätter efter sina ”Sanna historier” (1979) med en liknande motivkrets i ”Sagolika historier” (1983). Bakgrunden är också nu företrädesvis en idealiserad småbrukarmiljö vid seklets början. Familj, släkt och grannar representerar orubbliga livsvärden. Ockulta fenomen utgör en ingrediens i tillvaron, och inte oväntat visar sig den klassiska svarta hunden i trakten. Men LB drar sig inte heller för att introducera moderna ”tefat”.
LB rör sig ofta i utmarkerna till saga och sägen, men hon kan också troskyldigt berätta historien om en brevromans med lyckligt slut. Humor och medkänsla ger LB genomgående uttryck för, så också när hon efter allt fantastiskt och romantiskt slutar med en idyllisk vy från en solig sommardag med grannarna i huset. Hon har nämligen på äldre dagar slagit rot i staden, men hon har fört med sig traditioner och minnen. Och en varm och solig livssyn. – En rar och trevlig bok. (Men det känns lite irriterande för en gammal lärare, när boken åsidosätter bruket av de vanligaste skiljetecknena)