Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

En bit på väg

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Med "En bit på väg" anknyter Tora Dahl till sin självbiografiska cykel - men hon övergår nu till att berätta i jag-form. Memoarkaraktären i hennes nya bok betingas av känslan att med skoltidens avslutning en väsentlig förändring i förhållandet till omvärlden äger rum: "barnet" har blivit en "vuxen". Men därmed börjar också för Tora Dahl kampen för bevarandet av barnets förmåga att ständigt undra, ständigt uppleva världen och människorna som någonting nytt - att rädda denna förmåga över till vuxenvärlden, där allt hotar att stelna i det "färdiga", i konventioner, i avslutande attityder.
Den unga Tora har nu börjat studera naturvetenskap vid Stockholms Högskola. Till hennes kamrater hör ett helt gäng av unga begåvningar, varav många sedan låtit höra talas om sig: författaren Gustaf-Otto Adelborg, den store mineralogen Gregori Aminoff, zoologen och reseskildraren Walter Kaudern, Gustaf Stridsberg - med begåvad och splittrad familj - matematikgeniet Nils Zeilon och andra, varav Tora Dahl ger levande och träffsäkra ungdomsporträtt. Studenternas arbete och fritid i sekelskiftets Stockholm upptar en betydande del av Tora Dahls bok. En bred plats intar också författarinnans förhållande till modern, liksom till den från Gunborgserien bekante doktor Heimer. Gripande tecknas bilden av fadern, den rikt utrustade, konstnärligt begåvade arkitekten och hans tragiska öde.
Minne och dikt - båda smälter samman i denna storslagna bok, ett nytt vitalt vittnesbörd om Tora Dahls särprägel som författarinna: en genialt utbildad minnesfunktion, som blir till skapande och återskapande konst - till en sanning där allt blir kvar "med samma tydlighet".

(baksidestext, 1968)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Exakt tidpunkt

Ämnesord

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

268

Förlag

Språk