Att möta sitt barn - och sig själv

Typ

faktaböcker
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Det är inte lätt att vara förälder. Nya situationer uppkommer hela tiden och du behöver både förstå och utveckla din föräldraintuition. Att möta sitt barn - och sig själv visar hur du kan göra.

I dag har många föräldrar bråttom och vill gärna ha snabba svar på svåra frågor. Det är lätt att tillgripa enkla metoder. Ingegerd Gavelin skriver i boken Att möta sitt barn - och sig själv om hur vår stress, oro och våra starka känslor faktiskt riskerar att leda till att vi förlorar den nära kontakten med våra barn.
Om vi ger oss tid att lyssna och försöka förstå kan våra barn i stället hjälpa oss att lösa de problem som dyker upp i tillvaron. Och när föräldrar lyssnar hjälper de barn att tänka och förstå sig själv. Så kan barnen och föräldrarna tillsammans hitta vägar i svåra situationer. Genom vår inställning till barnen kan vi faktiskt påverka vår bild av barnet och barnets självbild, eller som författaren själv uttrycker det:
"När vi säger 'Albin är lat' kan det kännas rätt hopplöst. Vi ser lätt framför oss en vuxen lat människa som aldrig kommer loss. Det påverkar hur vi bemöter Albin, kanske med otålighet och ilska. Men om vi säger 'Albin har inte lärt sig att kämpa ännu' kan vi få nya idéer. Måste han kanske träna på att kämpa? Eller har han något att lära oss om att ta det lugnt?"

Barn har ingen nytta av perfekta föräldrar - sådana kan man inte lära sig någonting om livet av. Det avgörande är hur vi kan hantera konflikter och vardagstjafs med våra barn och hur vi kan ta hand om oss själva så att vi orkar med föräldraskapet.
"Den största kärleken" brukar föräldraskapet kallas. För många föräldrar är det mer kamp än glädje. Barnet kan väcka gamla svårigheter till liv. Men genom att förstå varför vi reagerar som vi gör som föräldrar kan vi också utvecklas och förändra våra "automatiska tankar" så att de hjälper oss i vardagen med våra barn.
Livet som förälder blir sällan som man tänkt sig. Men genom att möta sitt barn - och sig själv - kan det bli mycket bättre.
(Norstedts förlag)

Ämnen och teman

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

En bok om föräldraskap

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

165

Förlag

Språk