Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Orgelbyggaren

Videor

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Orgelbyggaren är berättelsen om Johannes Thomasson som förlorat sin hustru Siri i Estoniakatastrofen tolv år tidigare. En dag stukar Thomasson sin fot och får tid att fundera på sin allt bräckligare hälsa och sina tragiska minnen. Thomasson har nämligen inte bara förlorat sin hustru utan också sin dotter Maja, som dog i vuxen ålder. Med Majas man och barn har han ringa kontakt. Men hans tankar kretsar mest kring Siri och de år de hade tillsammans. Thomasson har själv i tiden jobbat som maskinförman på Estonia, eller Viking Sally som den hette på den tiden. In till minsta detalj föreställer han sig hur Siri upplevde sina sista stunder innan båten sjönk.
(Ord i tiden)
Romanen belönades med FST:s litteraturpris 2008. Den fick också pris från Svenska litteratursällskapet och blev nominerad till Runebergspriset och Nordiska rådets litteraturpris 2009.

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Just den morgonen blev han sittande vid frukostbordet lite längre än vanligt. I tidningen fanns en dikt av Stig Dagerman. Han kände så väl igen den. Troligen något Siri läst för honom.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

300

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

263

Förlag

Språk

Översättare

Litterära videoklipp

Kod till Svenska Yles Arkivet