Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den jag var innan

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

De är läkare och medicinare och de kommer från Europas alla hörn. Somliga är där frivilligt. Anna hör till dem som deporterats dit. I lägret känner hon igen en man som en gång var hennes mors läkare. Då, i normalitetens värld, kände hon förtroende för honom. Nu hör hon honom resonera med sina SS- kolleger om effektiviteten i förintelseapparaten och om deras nuvarande tjänst är till gagn eller nackdel för den framtida karriären. Hon är iakttagare och offer, men där hon är, är det svårt att förbli bara iakttagare eller bara offer.

Något decennium senare lever Helga i Argentina tillsammans med sin familj. De har flytt från Europa. Hennes man får efter en påfrestande början sin eftertraktade läkarpraktik. Själv ligger hon med fördragna fönsterluckor i sitt sovrum och vill inte minnas det som ändå hela tiden tränger sig på.

I Den jag var innan möter vi en rad personer som lever under extrema omständigheter. Deras integritet sätts på prov, deras samveten utmanas. Himlen över dem är stum. De tycks leva i en värld och en tid för sig, utan förbindelser, men aldrig någonsin kan världen bli som den var innan.

(Wahlström & Widstrand)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Du vet inte om det, men vi har träffats förut. Det var i vårt andra liv, det som både du och jag har levt: inom normalitetens gränser.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

154

Språk