Så bra svenska du talar!

Typ

faktaböcker

Beskrivning


Mitt i allt detta finns min största respekt - kalla det gärna kärlek - för landet som så beredvilligt definierar om sig själv i mötet med världen, som visserligen tycker att svenskt är fint men osvenskt ännu finare, som står med dörrarna vidöppna mot världen och solidariskt bär mer än sitt ansvar för dess nödlidande.

Här berättar elva finlandssvenskar om hur det är att leva i Sverige. Livet i mellanmjölkens land är lätt att omfamna. Skribenterna är drabbade, förälskade och stundvis förvånade, de blir vänligt kallade för mumintroll eller får komplimanger för sin goda svenska. De är invandrare, men har språkligt flyttat hem. Ibland behövs en lite ironisk distans, men oftare handlar det om beundran.
Det handlar till en del också om Finland, om det lena vattnet i barndomens badvik, om förändringar i det forna hemlandet och om var hemma egentligen är.

Skribenter: Heidi Avellan (citerad ovan), Mats Fors, Fred Forsell, Johanna Koljonen, Mark Levengood, Birgitta Mattsson, Jan Mosander, Ulrika Nielsen, Janina Orlov, Bengt Packalén, Yrsa Stenius, Lars Sund, Lelitha Verghese Gyllingberg, och Robert Åsbacka.

Den här boken har en syskonantologi, Enkel biljett? Från Sverige till Finland med kärlek, längtan och vemod som också utkommer i höst.

(Schildts & Söderströms)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en antologi om finlandssvenskars möte med Sverige

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

204

Språk