Resa med rabatt

Typ

faktaböcker
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

"Var inte kränkt, var glad!"

Detta motto får f.d. professorn i litteratur Merete Mazzarella anledning att återkomma till mer än en gång som nybliven pensionär. Det kan handla om en filmförevisning för äldre – en pensionärsmatiné – som plötsligt ställs in, eller en framtand som går av. Förargligt – men bit ihop de tänder som finns kvar och var glad!

Mazzarella hör till de stora årskullarna födda strax efter kriget. Det innebär att hon tillhör en växande befolkningsgrupp – en grupp som i de flesta västeuropeiska länder och i synnerhet i Finland betraktas snarare som ett problem än som en resurs. Vem ska betala?

Som alltid är Merete Mazzarella högst personlig i sina reflektioner. Hon skriver om sin familj, sina vänner, sina generationskamrater. Hon betraktar sitt eget åldrande, både roat och oroat. Och hon skriver om hur man under olika perioder sett på ålderdom – ända från de gamla grekerna till dagens ungdomsfixerade mediesamhälle.

"Man är väl inte gammal vid sextiotre år. Det är man väl inte?" frågar hon sig och visar upp en stilkonst, en humor och associationssnabbhet som gör att läsaren inte kan annat än svara: Absolut inte!

Resa med rabatt är en bok för äldre lika väl som för yngre. En allåldersbok, för vi sitter ju alla i samma båt trots att vissa tagit plats i fören, andra i aktern.

(Söderströms)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

om konsten att vara pensionär

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

241

Språk