Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Pandoras ask

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Bo Setterlind är född 1923 i Växjö. Utöver ett flertal diktsamlingar har han även utgivit romanerna Halleluja! 1951, Alexandrine 1952, Hamlet i Strängnäs 1953, Tabu 1954 samt novellsamlingarna Ett underligt sällskap 1955, Paus i snöskottningen 1958 och Stoft och skuggor 1963.
Pandoras ask är en satir, en svidande uppgörelse med USA. Den utkom första gången 1957 och betecknar Setterlinds genombrott som romanförfattare. Man har jämfört den med Henry Millers Den luftkonditionerade mardrömmen. Med drömmarens sömngångaraktiga säkerhet och satirikerns förmåga till överblick skildrar Setterlind USA från en artists och en vetenskapsmans horisont och med det äkta paret Mr och Mrs Goodenough som helamerikanska centralfigurer. Man får en oförglömlig bild av negrernas liv i Harlem där de lever som skuggor av de vita och slåss i sin förnedring, man får uppleva extasen under predikan i ett negerkapell, man blir bjuden på burkmiddag hos en mekaniserad cowboy, får höra svengelska och först som sist gå på cocktailparties.

(baksidestext)

Genre

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en roman om den hemska lusten att fylla tomrum

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

308

Förlag

Språk