Zürn, Unica

Yrke

Upphovsmannens språk

Nationalitet

Verk

Typ

diktsamlingar

Biografiska uppgifter

Ruth Zürn (1916–1970), som senare tog namnet Unica, föddes 1916 i Berlin. På en utställning 1953 mötte hon den tyske konstnären Hans Bellmer. Han introducerade henne för anagramformen som kom att betyda mycket för hennes författarskap.

Zürn var i perioder svårt psykiskt sjuk och vårdades tidvis på olika mentalsjukhus. Det var under de friska perioderna som hon skrev och tecknade. Jasminmannen och Mörk vår blev till under dessa friska perioder.

Jasminmannen (1965–67) är en av litteraturhistoriens största psykosskildringar. I klar och registrerande prosa skildrar Zürn djup depression och visionär galenskap. Trots det distanserade språket blir resultatet en sjukdomsskildring som smyger sig på läsaren. Samma stil utmärker kortromanen Mörk vår (1967) som, också den med självbiografiska drag, skildrar ett barns uppvaknande till kärlek och sexualitet. Liksom i Jasminmannen är i Mörk vår det lustfyllda förknippat med det smärtsamma: sexualiteten har destruktiva drag. Kärleken är rutten och ska snart dö.

Unica Zürn har översatts till flera språk.

(Vertigo förlag)