Lekare och fågelfria

Typ

diktsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

I sin första diktsamling skriver Majken Torkeli om skådespelare och dansare, musiker och konstnärer. Hon berättar självupplevt, med humor och ironi om teaterlivet före och under krigsåren, om den välordnade omvärldens oförmåga att förstå och om artisteriets besatthet. När hon skriver om dragiga hyresrum, tyranniska småstadsteaterchefer och ett gage på två kronor om dagen vet hon precis vad hon talar om. Hon var själv en av de kringresande skådespelare som såg livet på scenen som det enda möjliga.

Om Lekare och fågelfria skrev kritikerna bland annat:

”Torkeli hämtar sitt stoff från scenkonst och teatersällskap – en värld hon känner väl. Hon för oss tillbaka i tiden, då ’lekare ligge ogill’ och berättar om turnélivets vedermödor – om resanderummets torftighet, knappheten och kylan. Det finns vemod i hennes minnen, men också glädje över att ha mött Nurejev, Erik Bruhn, Makarova… Dikterna är fria kompositioner, präglade av stor berättarlust och färgstarkt språk. … Stilen är medryckande i historierna om primadonnor, påkläderskor och ackompanjatörer. Hon förmedlar bilder från miljöer som delvis är borta, men som fria teatergrupper nog även i dag kan känna igen. ’De yttre betingelserna’, som författaren så levande beskriver, motsvaras fortfarande av en inre drivkraft – kärleken till scenkonsten.”
- Monika Ahlberg, Bibliotekstjänst

(Replik)

Ämnen och teman

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

dikter

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

79

Förlag

Språk