Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Det vita benet

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Det vita benet är berättelsen om Lera, en elefantko som redan vid födelsen blir föräldralös och mister sin flock. Under många år vandrar hon och hennes adoptivflock genom Afrikas savanner. Så utbryter en svår torka som tvingar dem att uppehålla sig vid ett av de få återstående vattenhålen. Där hittas de av elfenbensjägare som dödar eller driver iväg nästan alla korna och deras ungar. Lera, som väntar sin första unge, ger sig iväg med de sårade och chockade djur som överlevt för att hitta de skadeskjutna flockmedlemmarna. Flockgemenskapen bland elefanterna i boken är mycket stark och här står honorna för det mesta av slugheten och klokskapen; man underordnar sig lydigt den mest vördnadsbjudande matriarken. Lera har välsignats med visionära gåvor och är som flera av de andra elefanterna i boken utrustad med ett extra sinne. Ledda av syner, minnen och hallucinationer lika mycket som av sitt fantastiska luktsinne får de under sina vandringar höra talas om Säker plats och Det vita benet som kan föra dem dit. Gowdy har skrivit en vacker, gripande och bländande originell roman där elefanternas sökande efter Det vita benet visar prov på deras uthållighet, offervilja och andliga storhet, när de kämpar för sina liv och för släktens överlevnad. Boken är försedd med kartor, ättetavlor och en särskild elefantordlista. Översättning Ingela Bergdahl

Kanadensiskan Barbara Gowdy har varit verksam både som redaktör, lärare och kritiker. Hon har tidigare givit ut fem böcker vilka har fått stort internationellt genomslag, fin kritik och nominerats till flera av Kanadas mest prestigefyllda litterära utmärkelser. Barbara Gowdy är född i Windsor, Ontario, men numera bosatt i Toronto.

Ämnen och teman

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

345

Språk

Översättare