Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Människans lott

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Salme Malmikunnas, en numera pensionerad garnhandlare, får möjlighet att sälja sitt livs historia för en stor summa pengar. Hon berättar om sina framgångsrika barn och om sitt lyckade äktenskap. Men det som börjar som en trevlig levnadsberättelse övergår snart i något annat. Något mörkare.

Salmes son Pekka, chef för ett teknikföretag, visar sig snart inte vara chef. Han har faktiskt inte ens ett jobb. Istället tvingas han våldgästa begravningar och rota i soporna efter mat. Lillflickan Maja har gift sig med en svart man, som till på köpet är en arbetslös busschaufför. Och äldsta dottern Helena bär på en stor sorg som hon inte förmår avslöja för någon.

Varför väljer Salme att blunda för sin familjs problem? Och vad ska hon använda pengarna till?

Människans lott är en rik roman. Den är klok och rättfram, gripande och avväpnande och har en humor som går på djupet. Utan skrattet är det omöjligt att berätta denna historia. Utan gråten likaså.

Kari Hotakainen debuterade på svenska 2004 med Löpgravsvägen, som han tilldelades Nordiska rådets litteraturpris för. Han har också skrivit Isakskatedralen (2005) och En klassiker (2006).

(Brombergs)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

253

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

276

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

276

Språk