Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Öppna dörrar

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

ÖPPNA DÖRRAR börjar med att Dag just har debuterat, år 1943. Han har dittills inte haft någon kontakt med det litterära livet, och är dessutom introvert till sin läggning och låst i privata fixeringar. Efter hand öppnas emellertid yttervärlden för honom. Via Skara och Norrköping kommer han till Stockholm, lämnar sitt borgerliga yrke, lär känna andra författare, tar del i tidens debatter, politiska och kulturella.
Han plågas av nya personliga fiaskon och får eventuella planer på ett någorlunda ordnat liv krossade. Men det blir incitament till fler böcker och en mer generös människosyn. Under mängden av motsägelsefulla impulser och tyngd av skuldkänslor mot dem han skadat känner han sig ibland nära nog söndermald. Men han lyckas ändå bevara sin aktivitet och i någon mån fastställa gränser för sin person.

Med ÖPPNA DÖRRAR fortsätter Sivar Arnér den brett upplagda självbiografi som inleddes med DÄR ÄR HAN och VILKEN KÄMPE. Kanske har ÖPPNA DÖRRAR genom sin närhet i tiden, genom sin levande presentation av fyrtiotalsförfattarna och det lidelsefulla engagemanget i de politiska debatterna, blivit den rikast givande av de tre volymerna. Tillsammans utgör de ett fängslande personligt dokument och på samma gång en viktig källa till kunskap om en laddad epok i svensk litteratur- och idéhistoria.
(Baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Och jag berättar mer om Dag
34 år gammal är berättelsen börjar 1943. Han hade då i ett årtionde varit lärare.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

244

Språk