Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Ryssbruden

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Baksidestext:

Året är 1918 och lärarinnan Hanna i Österbotten har fött en son. Alex pappa, Alexander, har flytt ur landet för att undkomma den förestående utrensningen av ryska militärer. Hanna ångrar nu att hon inte berättade för honom att hon väntade hans barn.
Tillsammans med Alex lämnar Hanna ett sargat Finland. Med flytten till Lidköping följer anonymitet och en frihet som Hanna inte känt sedan hon blev mor: ” Hon vill inte höra ordet ryssbrud eller rysskläpp ute på stan. Vill kunna gå på torget i lugn och ro, köpa äpplen och päron. Leva ifred.”
Från Lidköping flyttar Hanna småningom till en lärartjänst i Norrland. Trots sonen Alex blir ensamheten allt djupare. Brevledes får Hanna kontakt med Alexander och drömmen om ett nytt liv tillsammans med honom väcks.

I denna roman fångar Solveig Rabb hela den vida skalan av glädje, sorg, dramatik och humor som finns i varje människas liv. Träffsäkert skildrar hon miljöer och vardagsliv efter första världskrigets slut då spanska sjukan grasserar och kastar sin skugga över tillvaron.

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Hanna stiger på tåget i Vasa och får hjälp av sin bror med att lyfta upp gossen som ligger i en korg. Hon väljer en plats i ett hörn av en tredjeklasskupé och hoppas få vara för sig själv.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

280

Förlag

Språk