Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

I daggryningen

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Företal av författarinnan:
För mer än ett halvt sekel tillbaka i tiden var den första folkskolekampen i många bygder en jättekamp mot föråldrat åskådningssätt, mot traditionella fördomar, mot inskränkt uppfattning och dimhöljda religiösa begrepp, så smärtsamt tung, att en nuvarande generation har svårt att uppfatta den. Det är för nutiden en svårlöst gåta, kanske rent av omöjlig att förstå, denna inskränkta syn på vetande och upplysning, som då gjorde sig gällande, icke blott bland de lägre folklagren utan till och med bland de såkallade bildade.
För bygdernas befolkning vore skolan en tryckande penningbörda, som borde motarbetas. För de bättre lottade syntes folkskolan vara en lyx, den folkets barn gärna kunde undvara av skäl som tvivelsutan vägde tungt: vem skulle sköta överklassens gårdar, vem vara kammarjungfru, köksa, deja, om skolan väckte håg och lust till andra inkomstkällor. Själviskheten förde under många årtionden sin spira, striden blev het och lång.
Den naturtrogna skildring av förhållanden, personer och tilldragelser som återfinns i den bok författarinnan nu utsänder bland en, som hon hoppas, överseende läsekrets, är i minsta detalj tecknad ur verkligheten. Det var just så, alldeles så det för nära sextio år sedan tillgick i hennes hembygd och lika, om ock under andra händelseförhållanden, tillgick det i de angränsande bygderna. Det var strid och brottning, rop och larm och en törnestig för dem som buro bildningens och kunskapens baner. Nu har ljusningen grytt, nu kunna de gamla, som då voro med i kampen, luta sitt trötta huvud ned och hoppas, att morgonrodnaden allt klarare skall uppgå och att ur den första sådden en löftesrik skörd må spira.

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

Käck och full av framtidshopp kom Lydia Hedenvall som lärarinna till den nya folkskolan på landsbygden.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

Minnen och skildringar från folkskolans första år i Finland

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

138

Språk