Nya Akademiens alternativa litteraturpris till Maryse Condé

Aktuellt
12.10.2018

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Svenska Akademien meddelade i maj att man inte kommer att dela ut något litteraturpris i år på grund av skandalerna. Initiativet till ett alternativt ”Nobelpris” togs av journalisten och författaren Alexandra Pascalidou som en reaktion på krisen inom Svenska Akademien. Personerna bakom det alternativa priset anser att "litteraturen hör ihop med demokrati, öppenhet, empati och respekt - inte privilegier, jäv, arrogans och sexism". I motsats till Svenska Akademien, där en liten grupp väljer Nobelprisvinnaren, så har "Den Nya Akademien" valt en öppnare process. Bibliotekarier i hela Sverige har fått föreslå pristagare och sedan har alla som velat fått delta i omröstningen via webben. Drygt 30 000 personer deltog. En expertjury nominerade fyra författare som hade röstats fram. Det var författarna Haruki Murakami, Neil Gaiman, Maryse Condé och Kim Thúy. Murakami valde ändå snabbt att meddela att han avstår sin kandidatur.

 

Vinnaren tillkännagavs den 12 oktober på Stockholms stadsbibliotek (video på YouTube). Priset går till författaren Maryse Condé från Guadaloupe. Litteraturpriset delas ut i Stockholm den 9 december, dagen innan den stora Nobelfesten.

Maryse Condé ©Mercure de France (Leopard förlag)

Maryse Condé är född 1937 på Guadeloupe och anses vara en av den karibiska litteraturens främsta författare. Hon har skrivit ett tjugotal romaner och är flerfaldigt prisbelönad. Vid sidan av sitt författarskap har Condé haft en framstående akademisk karriär och innehar titeln professor emeritus vid Columbia University i New York.

 

Foto: ©Mercure de France (Leopard förlag)

 

Läs mera:

Den Nya Akademien

Svenska YLE: Svenska Nya Akademiens alternativa litteraturpris 2018 till Maryse Condé

Svenska YLE: Den Nya Akademiens litteraturpris är intressant som process och protest – men spelar det nån roll vem som får det?

Svenska YLE: Inget Nobelpris i litteratur i dag – men de här skulle finlandssvenska författare ge priset till