Läslov – lästips för vuxna

Bokhylla

10 böcker

27.9.2019
|Alla bokhyllor

Höstlov är lika med läslov! Boksampo presenterar tio oförglömliga resmål i böckernas värld.

Romaner

Hiro Arikawa: En katts resedagbok (Nona, översatt av Carla Wiberg) – Katten Nana är på en road trip genom Japan med sin älskade husse Satoru. Men vart är de på väg och varför? En hyllning till livet och vänskapen, och till de små ting som ofta skänker oss störst glädje.

Joël Baqué: När isarna smälter (Sekwa, översatt av Karin Lidén) – En tystlåten änkling med stillsamt pensionärsliv köper en uppstoppad kejsarpingvin på en loppis – och sveps med på en resa till pingvinernas hemland Antarktis. En charmig och rolig roman om ett högaktuellt och allvarligt ämne.

Judy Leigh: Damen som köpte en buss och bara drog (HarperCollins, översatt av Gunilla Mattsson) – Evie Gallagher är sjuttiofem den morgon hon lämnar sitt rum på äldreboendet i Dublin, köper en campingbuss och påbörjar sitt livs äventyr.

David Sedaris: Calypso (Mondial, översatt av Erik MacQueen) – David Sedaris köper ett sommarställe nära havet och ser avkopplande semestrar, brädspel och bad framför sig. Men går det att ta semester från sig själv och sin familj? Dråpligt och brutalt ärligt om vår samtid.

Andy Weir: Artemis (Bookmark, översatt av John-Henri Holmberg) – Jazz Bashara ska begå det perfekta brottet. I en stad som heter Artemis. På månen. En oemotståndlig science fiction-thriller av författaren till Ensam på Mars.

Tecknade serier

Carl Norac och Stéphane Poulin: Det tomma minnets land (Epix, översatt av Horst Schröder) – En man överlever en explosion på en buss och vaknar upp till en fängelseliknande grå tillvaro. En storslagen vacker bildroman om förtryck och frihetslängtan, med en drömliknande och surrealistisk stämning.

Dikter

Eiríkur Örn Norðdahl: Oralorium (Rámus, översatt av John Swedenmark) – Hejdlöst underhållande politiska dikter från Island, om bland annat dödsstraff, folkökning, mattraditioner, handlingskraft, produktivitet och – självklart – fotboll.

Fakta

Matt Haig: Skäl att fortsätta leva (Massolit, översatt av Karin Andræ) - En rörande, rolig och ömsint skildring av hur depression och ångest förändrar ens sätt att vara och tänka. Inspiration och hopp till alla som kämpar mot mörkret.

Hyeonseo Lee: Flickan med sju namn (Lind & Co, översatt av Emeli André) - Hyeonseo Lee flydde från Nordkorea när hon var sjutton år. Tolv år senare återvänder hon till den nordkoreanska gränsen för att göra ett vågat försök att smuggla ut sin mor och bror ur landet. En unik inblick i en av världens mest hänsynslösa diktaturer.

Peter Wohlleben: Djurens gåtfulla liv (Norstedts, översatt av Jim Jakobsson) - En nyansrik framställning över vad djur gör och varför, hur de tänker och ser på sig själva och oss. Av författaren till bästsäljaren Trädens hemliga liv.