Bookerpriset 2019 delas av Atwood och Evaristo

Aktuellt
16.10.2019

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Två personer har i år tilldelats Bookerpriset: Margaret Atwood och Bernadine Evaristo. 

Kanadensaren Margaret Atwood (född 1939) får priset för sin roman The Testaments (på svenska Gileads döttrar). Romanen är en fortsättning på Tjänarinnans berättelse (The Handmaid's Tale), som utkom på svenska 1986. The Handmaid's Tale har senare blivit en populär TV-serie. Atwood har tidigare fått Bookerpriset år 2000 för sin roman The Blind Assassin (Den blinde mördaren). 

Brittiska Bernadine Evaristo med rötter i Nigeria (född 1959) får priset för sin roman Girl, Woman, Other (ej utgiven på svenska). Hon har tidigare skrivit romaner och dikter. 

Under tisdagens prisceremoni i London, bröt publiken ut i jubel då Evaristo sa att hon var den första svarta kvinna som fått priset. Atwood å sin sida meddelade att det skulle ha känts genant att få priset ensam och därför var glad att hon fick dela det med Evaristo. Atwood är den äldsta personen att få Bookerpriset. Kvinnorna får dela prissumman på 50,000 pund (knappt 60,000 euro). 

Det här är tredje gången i Bookerprisets historia som priset delats ut till två kandidater. 1974 gick priset till Nadine Gordimer och Stanley Middleton, medan Michael Ondaatje och Barry Unsworth fick dela priset 1992. Därefter lades en ny paragraf till reglerna som sa att endast en kandidat skulle få priset och att priset måste delas ut varje år. Men nu har alltså juryn, som bestod av fem personer, valt att kringgå reglerna för att kunna dela ut priset till Atwood och Evaristo.

Priset delas ut till den bästa romanen som publicerats i Storbritannien eller Irland med engelska som originalspråk. Kandidatlistan för årets Bookerpris bestod först av 13 kandidater. Sedan skalades den ned till sex kandidater. Vinnaren kungjordes 14.10 och priset delades ut dagen efter.

Tilläggsuppgifter:

Den långa kandidatlistan på finska

Bookerprisets officiella webbsida

Svenska Yles artikel om pristagarna