Nordiska rådets litteraturpris 2019

Aktuellt
30.10.2019

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Nordiska rådet har under en ceremoni 29.10 delat ut priser i olika kategorier. Litteraturpriset gick till den danske författaren Jonas Eika för sin novellsamling Efter solen, som kom ut på danska 2018.

Jonas Eika Rasmussen är född 1991 och är därmed den yngste som fått Nordiska rådets litteraturpris. Han debuterade 2015 med romanen Lageret Huset Marie, som han fick ett debutantpris för. Det här är det fjärde priset Eika får för sin novellsamling Efter solen. 2018 fick han tre olika danska priser för boken. 

Som motivering till priset nämner juryn att Eika skrivit ett verk som "påminner oss om precis varför litteraturen kan annat och mer än att spegla det vi redan känner till." Novellsamlingen består av fyra längre noveller som utspelar sig i Köpenhamn, London, Nevada och Mexico. Novellerna är överraskande och oförutsägbara. 

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris gick till den norska författarinnan och illustratören Kristin Roskifte för sin bilderbok Alle sammen teller, som kom ut 2018. På svenska heter boken Alla räknas. Hon får sitt pris för ett verk som är "annorlunda och enastående för sin genre".

Tre andra priser delades också ut under ceremonin. Miljöpriset gick till den svenska aktivisten Greta Thunberg som dock tackade nej till sitt pris. Filmpriset gick till den danska filmen Dronningen (Hjärter dam). Musikpriset gick till isländskan Gyda Valtysdottir. Samtliga pristagare får en penningsumma på 350.000 danska kronor (ca 47.000 euro). 

Tilläggsuppgifter:

Vinnarna av Nordiska rådets priser 2019