Majas skolfoto

Skolfotografering är något som alla barn på dagisar och skolor får vara med om förr eller senare. Den här veckans boktips handlar om Majas skolfoto. Maja Anna Lovisa (som bara kallas för Maja) är en sprudlande glad flicka som älskar att hoppa hopprep och busa med sin katt Rosa. Hon tycker det är så spännande med fotograferingen på fredag. Och så mycket som måste förberedas. Vad ska hon ha på sig för kläder och smycken? Maja vill klä sig super-duper-mega-lyxigt! Hon provar många olika stilar innan hon slutligen bestämmer sig. Men mamma har andra planer. Hon vill att Maja ska ha på sig något tråkigt!

Maja är sur då hon åker med bussen till skolan. Hela den roliga dagen blir ju förstörd när hon måste ha så tråkiga kläder på sig. Under dagen umgås hon med sin klasskompis Oskar. De börjar gräla i kön till fotograferingen och fröken säger att de måste sitta på bänken tills alla andra barn har fotograferats. Kanske kan Maja och Oskar hitta på en lösning till Majas klädproblem medan de väntar på de andra barnen. 

Susan Nees har både skrivit text till och illustrerat boken om Majas skolfoto. Hon har ritat många roliga, färgglada bilder. Texten är indelad i sex kapitel, men är kort och på en del sidor finns bara en mening. Dessutom finns det många pratbubblor när barnen och de vuxna samtalar. Boken rekommenderas för barn från 7 år som har kommit lite längre med sin läskunskap, då boken har 78 sidor. Nypon förlag som gett ut boken som lättläst, klassar den som kategori 3 av 4 i lässvårighet.