Finlandiapriser 2019

Aktuellt
29.11.2019

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Finlandiapriserna har delats ut i tre kategorier 27.11.2019. Prissumman för varje kategori är 30.000 euro. En jury utsåg sex kandidater till varje kategori och vinnaren valdes av enskilda personer.

Det skönlitterära priset gick till förhandsfavoriten Pajtim Statovci med sin roman Bolla. Vinnaren utsågs av Merja Ylä-Anttila från Yle.

Bolla är en roman om blind kärlek, krig, hemlöshet och en längtan. Arsim har en fru, men när han träffar Milos som studerar medicin vid universitetet i Pristina, tar han sina saker och följer efter. De inleder ett hett förhållande som fortsätter tills kriget tvingar Arsim att fly landet med sin familj. Ett hopplöst sökande tar sin början år senare när Arsim ensam återvänder till det krigsdrabbade Pristina. Vad hände med Milos och vad hände egentligen med Milos och Arsim?

 

Priset för fackböcker gick till Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen och Jenni Räinä. De skapade ett verk som heter Metsä meidän jälkeemme. Emeritusprofessor Sixten Korkman utsåg vinnaren i den här kategorin.

Det är en skogsbok för en ny generation. Boken tar upp den finska skogens situation där en stor del huggs ner. Den funderar även tillsammans med forskare och skogsägare hur den finska skogen kunde se ut i framtiden, en skog som både landets ekonomi och pärlugglan som kämpar för sin överlevnad kan ha nytta av.

 

Priset för barn- eller ungdomsbok gick till Marisha Rasi-Koskinen med sin bok Auringon pimeä puoli. Vinnaren utsågs av musikern Olavi Uusivirta.  

Emilia bor i den isolerade Gruvstadens slutna samhälle med sin morfar. I den ena ändan av trädgården finns sommarrummet som varit låst ända sedan Emilia föddes och Emilias mamma dog för 16 år sedan. När Emilia bryter låset och stiger in i stugan hittar hon en teckning som är lika detaljerad som ett fotografi. Och med i teckningen är hon själv. Emilia dras med i en spiral som för henne mot gruvans fruktansvärda hemligheter och hennes eget förflutna. Hennes liv förändras när hon dyker ner i gruvans svarta vatten. Det handlar om tiden och minnena, och boken leker med sci-fins och relativitetsteorins mysterier. Samtidigt är det en äventyrsroman och en spännande historia.

 

Tidigare i veckan kungjordes läsarnas favoriter. Där var Johanna Venhos roman Ensimmäinen nainen (om Sylvi Kekkonen) populärast. Metsä meidän jälkeemme var populärast av läsarna i facklitteraturklassen. Och bland barn- eller ungdomsböcker var det Koira nimeltään Kissa tapaa kissan (av Tomi Kontio) som fick flest röster.

Tilläggsuppgifter:

Suomen kirjasäätiö