Nominerade till Runebergspriset 2020

Aktuellt
16.12.2019

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kandidaterna för 2020 års Runebergspris har utsetts. Tidigare gav man ut en långlista på 18 kandidater, men den har man nu kapat av till åtta böcker. Vinnaren får en prissumma på 10.000 euro och utses på Runebergsdagen 5 februari 2020. Så här lyder juryns motiveringar till de nominerade svenska verken:

 

Ralf Andtbacka: Potsdamer Platz (Förlaget)

Potsdamer Platz är en dikt om en plats, men också ett föränderligt landskap för läsaren att träda in i. Genom flerspråkiga fragment bestående av upphittade, påhittade, kombinerade och manipulerade ord skrivs Berlins dåtid, nutid och framtid fram. Potsdamer Platz är ett konstnärligt forskningsarbete över plats och minne, en betraktelse över geopolitikens och kapitalismens fysiska avlagringar och en undersökning av mänsklighetens och teknologins gränssnitt. Det expansivt minimalistiska hybridverket imponerar med sin konstanta högspänning och sina otaliga läsmöjligheter.

 

Malin Kivelä: Hjärtat (Förlaget/Teos: översatt till finska av Laura Jänisniemi)

Den fysiska berättelsen Hjärtat gestaltar trauma som kroppslig och själslig erfarenhet. Berättarjagets vandringar genom Barnsjukhusets korridorer och ett gnistrande vinterkallt Helsingfors präglas av sinnesförnimmelsernas detaljskärpa och intensitet. Den fysiska närvaron genomströmmar även Hjärtats språk, som är på en gång pulserande och tätt, lätt och rytmiskt. Texten kommer sin läsare nära, men har också stor rymd. Här finns spädbarnsdoft och skrivande, väntan och begär, allt framskrivet på ett lika sinnligt genomträngande vis.

 

De finska verken som nominerats är: 

Laura Laakso: Mrs Milkyway (Aviador)

Maija Muinonen: sexdeathbabies (Teos)

Meiju Niskala: Sata kirjettä kuolleelle äidille (WSOY)

Pirkko Saisio: Epäröintejä - tunnustuksia rakkaudesta, kirjoittamisesta ja esiintymisestä (Siltala)

Aki Salmela: Eläimen varjo (Tammi)

Antti Salminen: Mir (Poesia)

Juryns motiveringar till verken på finska finns i denna finska artikel i Kirjasampo:

Runeberg-palkinnon ehdokkaat 2020 julkistettu