Korpens hemlighet

Veckans boktips är ett mysterium för åldern 10-13 år. Men andra får naturligtvis också läsa boken! Det är stundtals en ganska skrämmande historia, så den passar bra för sådana som tycker om spökhistorier och mysterier. 

Ella och hennes tvillingsyster Ida är tillsammans med klassen på utflykt vid ett gammalt slott. Det är en varm dag och Ella vill inte följa med in på det kalla slottet. Hon lämnar kvar vid bussen när de andra går. Runt slottet finns en vallgrav, ett dike med vatten. Vattnet är smutsigt och äckligt grönt. Men någonting glittrar i vattnet. Ella blir nyfiken och börjar klättra ner för sluttningen som leder till vallgraven. Men hon snubblar och tänker falla i vattnet. Hennes skor och strumpor blir blöta och jeansen blir våta en bit upp på benen. Usch! Ella vill byta till torra strumpor men busschauffören har låst bussen! Var finns chauffören? Gick han in på slottet med klassen och läraren?

Ella smyger in på slottet. Hon har varken skor eller strumpor på sig. Hon tycker sig se en skugga som springer upp i en trappa. Hon tror att det är busschauffören, men han svarar inte när hon ropar. En dörr går i lås bakom henne och hon är inlåst i trappuppgången! Hon hör att den som springer smäller igen en dörr där uppe. Kallt är det att gå barfota på stengolvet i slottet. Tur att guiden Viola hittar henne! Ida hade sett henne gå in genom dörren och berättat för guiden som kom och letade upp Ella. Ella berättar för guiden att busschauffören sprang upp för trappan och smällde i en dörr. Men det finns ingen dörr där uppe! Och dörren till trappan stod på glänt när Viola kom. Vad är det för konstigt som händer på slottet? Spökar det i korridorerna? Och vad betyder alla korpar och korpfjädrar? Ute vid vallgraven fanns en stenkorp och riktiga korpar som tänkte anfalla henne. Och i trappuppgången hittar Ella en korpfjäder som hon tar med sig.

Ella och Viola går ut ur slottet till Ida som väntar. Ella får låna tjocka vita strumpor av Ida och de går tillbaka till klassen. Ida berättar att Ella har missat viktig information som kommer på provet de ska ha. En stallpojke blev för länge sedan anklagad för att ha stulit en dyr ring. Han sprang och gömde sig och man kunde aldrig hitta pojken  eller ringen igen. 

Ella fortsätter med klassen mot köket, men råkar trampa på en spik och hamnar på efterkälken igen. Man håller på att renovera och det är en hel del spikar, sågspån och träplankor i korridoren.  Hon måste stanna och ta bort spiken som fastnat i strumpan. Hon blir nyfiken när hon ser ett hål i väggen bakom ett plastskynke. Hon smyger in och hittar en korpfjäder som någon spikat fast på väggen. Guiden kommer tillbaka och ropar argt på henne. Också läraren är arg på Ella. Hon blir rädd och gömmer sig i ett skåp där det finns en lucka. Men luckan stängs och hon kan inte komma ut igen! Hon är inlåst igen!

Hur ska hon någonsin kunna ta sig ut från den hemliga gången som luckan ledde till? Ella skriker på de andra, men hör de henne inte? Ella är fast besluten att lösa mysteriet med ringen som försvann. Men först måste hon ta sig ut...

Korpens hemlighet är verkligen spännande flera gånger. Den rekommenderas varmt. Boken har några helsidesteckningar i grått, illustrerade av Åsa Carlsson. Författaren Ewa Christina Johansson har skrivit många böcker om tvillingarna Ella och Ida. Trots att de är tvillingar har de helt olika personligheter. Alla böcker om Ella och Ida har ordet 'hemlighet' i titeln. (T.ex. Kortets hemlighet, Nyckelns hemlighet och Spegelns hemlighet.) Författaren har också skrivit en stor del andra böcker. En del av böckerna finns i den här bokhyllan:

Ewa Christina Johanssons böcker