Tove Janssons Muminböcker

Bokhylla

11 böcker

17.1.2020
|Alla bokhyllor

I år (2020) är det 75 år sedan den första Muminboken gavs ut! Den heter "Småtrollen och den stora översvämningen". I den boken letar Muminmamman och Mumintrollet efter sin pappa som är ute på äventyr. Det börjar regna med en stor översvämning till följd. Den sista Muminboken kom ut 1970. Den heter "Sent i november". Intressant är att ingen av Muminfamiljen finns med i sista boken. Boken utspelar sig samtidigt som "Pappan och havet", där Muminpappan tar sin familj och åker iväg till en fyr. Filifjonkan, Hemulen och några andra kommer till Muminhuset, men familjen är inte hemma. De bestämmer sig för att flytta in i huset medan de väntar. Sedan kommer även Snusmumriken till Muminhuset. "Det osynliga barnet" är en novellsamling som innehåller nio korta berättelser, bl.a. om Ninni som är osynlig.

Mellan 1947 och 1975 publicerades en lång rad teckande serier med Mumin. Serierna förekom i bl.a. en tidning i London, men också i finlandssvenska tidningar. Serierna skrevs och tecknades av Tove och hennes bror Lars, ibland bara av den ena, ibland av båda. 

Muminkaraktärerna har ibland gemensamma drag med verkliga personer. Muminmamman liknar Toves egen mamma. Too-ticki är ett porträtt av Toves livskamrat Tuulikki. Tofslan och Vifslan sägs representera Tove själv och Vivika som Tove hade ett förhållande med. Symbolen för hotet mot deras kärlek blev Mårran. Toves kompis Atos Wirtanen fick stå modell för Snusmumriken. Atos hade bl.a. en grön hatt, som Snusmumriken också har.

Bokhyllan har ställts upp i den ordning böckerna gavs ut, från 1945 till 1970. Sist i bokhyllan finns två härliga bilderböcker som Tove skrev och illustrerade. "Hur gick det sen?" kom 1952 och "Vem ska trösta Knyttet?" gavs ut 1960. 

Tove Jansson föddes 9 augusti 1914 och dog 27 juni 2001, 86 år gammal. Dödsorsaken var en hjärnblödning. Tove hade två bröder, Lars (f. 1926) och Per Olov (f. 1920). Lars dog 2000 medan Per Olov dog 2019.

Muminböckerna har getts ut flera gånger med olika pärmbilder och på olika språk. I år är ett bra år att läsa de klassiska Muminböckerna!

(Källa: Wikipedia)