Runebergspriset 2020 till Ralf Andtbacka

Aktuellt
5.2.2020

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

2020 års Runebergspris går till Vasabon Ralf Andtbacka för sitt poetiska verk Potsdamer Platz. En dikt som kommit ut på Förlaget. Andtbacka får en prissumma på 20.000 euro. Den tidigare summan på 10.000 euro har alltså höjts. Prissumman betalas av tidningen Uusimaa och Borgå stad. Juryn som utsåg vinnaren bestod av Marjo Heiskanen (författare), Veli-Matti Pynttäri (litteraturforskare, FD) samt Siskotuulikki Toijonen (kritiker och kulturredaktör). Vinnaren valdes bland åtta kandidater. 

Motiveringen till vinnaren lyder: "Författaren ger läsaren utrymme att bilda föreställningar: poesiresan görs med människor men utan ett lyriskt jag som ställer sig emellan. Med Potsdamer Platz förnyar Ralf Andtbacka inte bara det poetiska språket och den poetiska formen, utan också uppfattningen om fåtöljresor. Det är första gången i prisets historia som ett svenskspråkigt diktverk vunnit.

Ralf Andtbacka är född 1963 i Kronoby men bosatt i Vasa sedan många år. Potsdamer Platz är det tolfte skönlitterära verket för Andtbacka, som debuterade 1994 med diktsamligen Öga för öga. Två gånger tidigare har han varit nominerad för Runebergspriset; med diktverket Café Sjöjungfrun som kom ut 1999 och med Magnetmemoarerna (essä, dikt) som kom ut 2011.

Runebergspriset är ett litteraturpris som delas ut av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen kirjailijaliitto, Finlands kritikerförbund och Finlands Svenska Författareförening. Priset instiftades 1986 och delas årligen ut i Borgå, på Runebergsdagen 5 februari, till minnet av Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg.